söndag 20 juni 2010

Tovad tehuva

Denna tehuva stickade jag en påskhelg hemma i Lappland, sittandes på ett renskinn i en snödriva där jag njöt av vårsolen! Den är stickad i ullgarn och därefter tovad i tvättmaskinen. Man får sticka väldigt mycket större än den storlek man tänkt sig som färdig eftersom den krymper när man tovar. För att få toppen att stå upp har jag trätt i en bit kabeltråd som kan formas hur man vill. Var väldigt intressant att se hur det skulle bli, eftersom jag stickade på frihand och inte hade en aning om hur garnet skulle bete sig. Kunde ju lika gärna blivit helt fel storlek, men det blev precis lagom som tur var!


2 kommentarer:

  1. Tehuvan är jättefin! Har du något ungefärligt mönster? jag skulle själv vilja försöka sticka något liknande men har inte tovat tidigare och då är det skönt att ha ett ett mönster..
    Mvh. Tora

    SvaraRadera
  2. Oj, tack! Vad roligt att du tycker det. Tyvärr har jag inget mönster, men gjorde en skiss på otovad storlek innan jag började och den har jag nog kvar någonstans. Ska försöka leta fram den och mäta lite så du får mått i alla fall. Men sen beror det ju på vilket garn man använder. Det ska vara lösspunnet ullgarn, och så stickar man minst 25% större än man tänkt sig. När jag gjorde denna hade jag lite för hårdspunnet garn och stickade istället väldigt löst. Den såg helt fruktansvärd ut innan tovningen! Sen körde jag den först i 60 grader och sen en gång till i 90 grader eftersom den inte tovat ihop tillräckligt. Fruktansvärd nervkramning när man väntar på att tvättmaskinen ska bli klar! :-) Men man kan ju alltid forma till den när den är blöt så man får den som man vill ha den, och blir den för stor kan man tova om och tova om tills man blir nöjd. Och mönstret kan man ju variera i all oändlighet, har tänkt göra en randig också någon gång för det är nog fint. Och flammigt garn som det blåa jag änvände till denna är ju himla kul. Lycka till! Kan du inte skicka bild när du är klar så jag får se hur det blev? :-)

    SvaraRadera