fredag 12 april 2013

Tutorial ärtpåsar

Ärtpåsar är ju störtkul, både när man är liten och när man är stor! De är härliga att hålla på med och känna hur ärtorna/bönorna slinker mellan fingrarna, och de är skojiga att kasta. Och det är jättebra motorikträning för små ungar att träna sig på att träffa t ex en hink. Dessutom är det inte så stor risk att någonting går sönder om de inte hamnar där de ska... Om man förvarar dem i frysen är de perfekta att lägga som kylning om någon liten stackare ramlat och slagit sig. Själva tillverkningen är också perfekt för barnen som kan få sy dem själva.

Det roligaste är om man syr några stycken så man har många att kasta runt med. Köp en massa olika småbitar av fina bomullstyger, gärna lite kraftigare så de håller bra.

Så här gjorde jag och lille F när vi pysslade ihop några ärtisar:

1. Börja med att mäta ut 15 x 30 cm (sömsmån 1 cm ingår) och rita ut det på tyget.2. Använd den första tyglappen som mall så går det mycket fortare att klippa ut bitar från de andra tygerna.

3. Vik lapparna på mitten och sy ihop kortändarna. Jag använde overlocken, så slipper man sick-sacka och kan sy på löpande band snabbt och lätt. Om man syr på vanliga maskinen kan man sy ihop alla sidorna på samma gång för varje påse, men med overlocken tycker jag att det går snabbare att bara mata alla eftersom sida för sida så slipper man hålla på i hörnen.


4. Sy ihop en av de andra sidorna. Lägg eventuellt i en bit fint band som en kul dekoration.


5. Vänd påsarna. Peta ut hörnen ordentligt med t ex en sax så de blir skarpa och fina.

6. Fyll påsarna med torkade gröna ärtor eller mungbönor. Mungbönor är dyrare, men blir mycket bättre eftersom de är mindre och känns mysigare när påsarna är färdiga. Spill inte, de är skitjobbiga att städa upp ;-)
Det är lagom att fylla påsarna till ca 1/3, 100-120 gram per styck. Fyll inte för mycket, då blir de inte sådär slinkiga och roliga att hålla på med. Bolla runt i handen och känn efter vad som känns lagom.

7. Vik in kanterna och nåla, sy en raksöm nära kanten för att stänga påsen. Alternativt sy för hand.

8. Kasta loss med alla roliga ärtpåsar i en massa fina färger!

Vill man kan man sy ihop den sista sömmen tvärsöver i rät vinkel mot den förra, då blir ärtpåsen triangelformad. Fyll dem gärna lite hårdare än vanliga ärtpåsar. Blir coolt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar