söndag 28 april 2013

Tutorial knäppning raglanbody/tröja/klänning

Tänkte jag skulle visa ett annat sätt att göra en knäppning i ena axelsömmen på ett plagg med raglanskärning. De tutorials jag sett på nätet har haft bandkantning ner mot armhålan och jag ville ha en mer diskret knäppning, så det var bara att testa sig fram till en lösning.

Så här kan man göra om man vill:


1) Ta ditt mönster med raglanskärning. Lägg till ca 2,5 cm utanför axelsömmen på framstyckets vänstra sida sett från avigan, dvs på höger sida sett framifrån på rätsidan. Lägg till 2 x 2, dvs 4 cm på ärmens främre söm på den ärm som ska sys fast på sidan där knäppningen ska vara. Det där glömmer jag varje gång och tar bara 2 cm, och har därför fått skarva på ytterligare 2 cm i efterhand. Lika störigt varje gång. Men det ska alltså vara 4 cm, eftersom den delen ska ligga omlott under framstyckets knäpplist.2) Lägg ut mönsterdelarna och kontrollera att du gjort tilläggen på rätt ställen.3) Overlocka kanterna på tilläggen.4) Pressa fast vlieseline som stadga där tryckknapparna ska vara, en remsa på framdelen och en på ärmdelen. Se till att det kommer att täckas under den vikta kanten.


5) Nåla samman delarna och sy en raksöm längst mönstermarkeringen nerifrån armhålan och till den punkt där knäppningen ska börja. Fram till markeringen där framstycket och ärmen ska mötas brukar vara lagom, det där kontrollstrecket som brukar finnas på färdiga mönster bla Ottobre.
6) Sy en overlockssöm snett genom båda tyglagren, den ska gå från kanten i höjd med där knäppningen ska börja till armhålan nära raksömmen. 

7) Fäll ner knäpplisten och sy en raksöm tvärs över längst ner på knäppningen. 8) Sy en raksöm vinkelrätt mot den sömmen längst den övre knäppningen, dvs på framstycket. 

9) Sy ihop med bakstycket och den andra ärmen. 

10) Bandkanta eller sy en mudd i halsringningen på det sätt du föredrar. 


11) Sätt dit tryckknappar och sy resten av plagget. 

Klart! Inga kommentarer:

Skicka en kommentar