fredag 12 april 2013

Tutorial för fleecefodrad mössa

Så här gör jag när jag syr fleecefodrade mössor. Det finns naturligtvis många olika sätt, men så här tycker jag funkar fint :-)

1. Klipp ut och sy yttertyg och fodertyg var för sig. Glöm inte sy fast ev namntag i yttertygets baksöm, alternativt om den ska sys fast utanpå mössan så görs det nu.

2. Sätt in fodertyget inuti yttertyget räta mot räta. Se till att sömmarna kommer mitt för varandra och att fodertyget är ordentligt instoppat i yttertyget ända upp.

3. Sy med overlocken längs nederkanten. Se till att ställa in diffen så att tyget inte töjer sig, för det blir inte snyggt på den färdiga mössan!

4. Så här ser det ut när man lägger ut mössan med rätsidan utåt.

5. Trä in fodret i yttertyget och kolla att det ligger slätt och ser bra ut i nederkanten.

6. Nyp ihop infodringarna och se till att sömmarna möts till ett snyggt kryss uppe på huvudet. Ta ett ordentligt grepp och vräng mössan ut och in.

7. Nåla och sy ihop från insidan av mössan, både yttertyget och fodertyget kommer i samma söm. På så sätt kan inte mössan vrängas ut till en avlång korv, utan fodertyget sitter fast i yttertyget längst upp. Fäst overlockstrådarna så det inte repar upp sig.

8. Tadaaa! Vänd mössan ut och in och den är klar!

Så här ser nederkanten ut från insidan. När man lägger fodret inuti yttertyget när man syr ihop dem så kommer det automatiskt att bli en liten kant av yttertyget på insidan längst ner. Det är bra, för annars kan fleecen välla fram i nederkant och det är inte snyggt. På detta viset hålls allt bra på plats och man behöver inte göra någon stickning längs kanten.
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar